Saturday, October 20, 2007

Πράγα (Prague)

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Αποκαλείται επίσης ως η χρυσή πόλη και μητέρα των πόλεων. Η Πράγα αποτελεί τον βασικό σιδηροδρομικό κόμβο της Τσεχίας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως "Βίσεχραντ", που σημαίνει "υψηλό, ανώτερο κάστρο". Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια με όμορφες τοιχογραφίες που μπορείτε να δείτε όταν την επισκεφτείτε. Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα είναι η "Γέφυρα του Καρόλου" που είναι μια φημισμένη και ιστορική γέφυρα στον ποταμό Μολδάβα στο κέντρο της Πράγας. Η γέφυρα ονομάστηκε αρχικά «Πέτρινη Γέφυρα» ή «Η γέφυρα της Πράγας» και από το 1870 σε «Γέφυρα του Καρόλου». Η γέφυρα έχει μάκρος 516 μέτρα και σχεδόν 10 μέτρα φάρδος, ενώ στηρίζεται σε 16 αψίδες. Η γέφυρα διακοσμείται με 30 αγάλματα και γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 1700. Άλλα σπουδαία αξιοθέατα είναι τα εξής: Στάρε Μιέστο - Παλαιά Πόλη , Νόβε Μιέστο - Νέα Πόλη , Καθεδρικός του Αγίου Βίτου (St.Vitus) , Αστρονομικό Ρολόι , Εθνικό Μουσείο , Χρατσάνι - Κάστρο της Πράγας. Ένα σπουδαίο με φυσική ομορφιά μέρος , αλλά και όχι μόνο , λίγο έξω από την Πράγα , είναι το γνωστό ως "Καρλόβυ Βάρι" , λουτρόπολη της Τσεχίας. Το Καρλόβυ Βάρι είναι μια λουτρόπολη στη Δυτική Τσεχία και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Τέπλα κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, 140 χμ από την Πράγα και είναι δημοφιλής τόπος προορισμού τουριστών, ειδικά για τις διεθνείς προσωπικότητες που επισκέπτονται τη λουτρόπολη. Αν προτιμήσετε αυτόν τον προορισμό του εξωτερικού , σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για την Πράγα.

Ζαγοροχώρια (Zagoroxoria)

Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Τα Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του φυσικού τους χώρου, του ζαγορίτικου τοπίου και, παρά την επέλαση του εκσυγχρονισμού, διατηρούν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία απαράλλαχτη μέχρι σήμερα. Για να πας στα Ζαγοροχώρια χρειάζεσαι οπωσδήποτε ένα χάρτη και ένα αυτοκίνητο. Θα χρειαστείτε αλυσίδες, γιατί μπορεί να ξεκινήσετε από Θεσσαλονίκη με ήλιο και στα Ζαγοροχώρια να χιονίζει ελαφρά. Τα βουνά και τα ποτάμια προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως πεζοπορία και διάβαση φαραγγιού, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς καθώς και κανό, καγιάκ και ράφτινκ στα παγωμένα νερά του Αώου και του Βοϊδομάτη. Ο εθνικός δρυμός Βίκου – Αώου χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς και από σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Το φαράγγι του Βίκου και η χαράδρα του Αώου είναι τόποι απαράμιλλης ομορφιάς. Το Ζαγόρι χωρίζεται σε Κεντρικό, Ανατολικό και Δυτικό. Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάς τα Άνω και Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και Μονοδένδρι με τα πέτρινα δρομάκια, τα αρχοντικά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Άλλα χωριά είναι το Δίλοφο, η Ελάτη, οι Ασπράγγελοι, οι Κήποι, οι Νεγάδες, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, το Καπέσοβο. Στο Ανατολικό Ζαγόρι, αριστερά του δρόμου που οδηγεί στο Μέτσοβο συναντάς τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς. Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων και περιλαμβάνουν τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια. Εμείς με την σειρά μας σας προτείνουμε αν έχετε την ευκαιρία να πάτε στα Ζαγοροχώρια γιατί θα αλλάξετε παραστάσεις , θα δείτε την φυσική ομορφιά των τοπίων εκεί με αποτέλεσμα να ξεφύγετε από τα προβλήματα και την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για τα Ζαγοροχώρια.

Γύθειο (Gythio)

Σύμφωνα με τον γεωγράφο του 2ου αιώνα μ.Χ , Παυσανία, ο ομηρικός Πάρης, πέρασε σε αυτό την πρώτη του νύχτα με την Ελένη, ύστερα από την αρπαγή της. Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο το Γύθειο ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα το επίνειο (ο κύριος λιμένας) της Σπάρτης, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειότερα. Πολλά ερείπια από την ρωμαϊκή εποχή διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ από την αρχαιότητα διασώζονται στη δε παλιά πόλη αρχαίο θέατρο, στο δε λόφο πίσω από την πόλη τα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου. Το Γύθειο είναι μία μικρή πόλη της Λακωνίας, αλλά η μεγαλύτερη της Μάνης. Η αρχιτεκτονική του και η ατμόσφαιρα της πόλης είναι η τυπική θαλασσινή ατμόσφαιρα των ελληνικών τοπίων, όπως επίσης και αυτή των ελληνικών νησιών. Στο Γύθειο τα αξιοθέατα είναι πολλά. Το Γύθειο είναι κτισμένο στο αρχαίο Λαρύσιο (Κούμαρο) και δεσπόζει στο Λακωνικό κόλπο. Η αρχαία πόλη του Γυθείου βρισκόταν στα βόρεια της σημερινής πόλης, πάνω στο λόφο όπου διατηρούνται ακόμα τα ερείπια της ακρόπολης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο καθώς και χαλάσματα ρωμαϊκών οικοδομημάτων. Το αρχαίο θέατρο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέσα στο Γύθειο, καθώς και στις δαντελωτές ακτές του, που εκτείνονται για πολλά χιλιόμετρα, θα βρείτε ταβέρνες για φρέσκο ψάρι, εστιατόρια, καφετέριες και αναψυκτήρια. Στο Γύθειο μπορείτε να κάνετε μία όμορφη βόλτα στα στενά ανηφορικά σοκάκια με τις πέτρινες σκάλες, που σκαρφαλώνουν μέχρι το βουνό. Από τα τελευταία σπίτια αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του, όπου υπάρχει ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι, απ' όπου η θέα είναι απεριόριστη και μαγική. Θα κάνετε μπάνιο στις υπέροχες ακτές, που απλώνονται δεξιά και αριστερά από το Γύθειο.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για το Γύθειο.

Πατήστε στο μέρος που θέλετε για να δείτε την αντίστοιχη ώρα.
Step in the country that you want to see the corresponding time.