Sunday, November 04, 2007

Ρώμη (Rome)


Η ιστορία της Ρώμης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού.Κατά τους πρώτους αιώνες της ιστορίας της, και με σύμβολο το Στάδιο Κολοσσαίο έγινε το λίκνο της ένδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που εδραίωσε το Χριστιανισμό. Αργότερα, στα χρόνια της Αναγέννησης η Λεωφόρος των Αυτοκρατόρων ανέδειξε περίτεχνα γλυπτά, μαρμάρινα σιντριβάνια και άλλα σπάνια μνημεία που κοσμούν κεντρικές λεωφόρους και πλατείες μπροστά σε επιβλητικά παλάτια, έχοντας επηρεάσει καθοριστικά τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αισθητική. Η σύγχρονη Ρώμη στέκεται στις ακτές του Τίβερη ποταμού και είναι η πρωτεύουσα της ενωμένης Ιταλίας από το 1871. Το Στάδιο Κολοσσαίο βρίσκεται στην Πιάτσα Ντελ Κολοσσαίο και ξεκίνησε να χτίζεται περίπου το 70 μ.Χ., από τον Αυτοκράτορα Βεσπασιανό για να ολοκληρωθεί το 80 μ.Χ. από το γιο του Βεσπασιανού, τον Τίτο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο τέρμα της Βία Ντι Σαν Γκρεγκόριο (Via di San Gregorio) θα συναντήσουμε την Αψίδα του Κωνσταντίνου, του πρώτου δηλαδή Χριστιανού αυτοκράτορα, που χρονολογείται από το 315 μ.Χ. Ένα άλλο μνημείο: Η πασίγνωστη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» είναι το διασημότερο μνημείο της πόλης σήμερα, ταυτόχρονα είναι και το νεότερο, αφού χτίστηκε μόλις το 1732 από τον αρχιτέκτονα Νίκολα Σάλβι. Στην Ρώμη βρίσκεται επίσης και το Βατικανό, που από το 14ο μ.Χ. αιώνα αποτελεί την έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και τη μόνιμη κατοικία του Πάπα. Εδώ θα συναντήσουμε υπέροχους ναούς, όπως τη Καπέλα Σιξτίνα με το περίφημο γλυπτό της Παναγίας και τη Βασιλική του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα και ανακαινίστηκε τον 15ο με έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Ραφαέλ για να αποτελέσει σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Αν αποφασίσουμε να ανεβούμε τα 492 σκαλοπάτια προς το καμπαναριό τότε θα μείνουμε έκθαμβοι από την άπλετη θέα προς τους Κήπους του Βατικανού.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για την Ρώμη.Καλάβρυτα (Kalavrita)

Τα Καλάβρυτα ιστορικά εμφανίζονται το 776 π.χ. με το όνομα «Κυναίθη». Το όνομα φανερώνει την έφεση των κατοίκων για το κυνήγι.Αυτά αποτελούν έναν σημαντικό οικισμό της περιοχής στην οποία ανήκουν , με 2.500 κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε τουριστικό κέντρο. Μια μικρή πόλη που απλώνεται νωχελικά μέχρι τις υπώρειες του βουνού. Σε όλο το μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσετε για να φτάσετε εκεί, η ομορφιά της Φύσης θα σας αποζημιώσει και θα επιβεβαιώσει την επιλογή μας για τις εξορμήσεις σας στην γύρω περιοχή. Στην πόλη των Καλαβρύτων ένας σημαντικός προορισμός είναι το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Στην Επαρχία Καλαβρύτων μπορείτε να επισκεφτείτε πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσιολατρικά και τουριστικά αξιοθέατα. Τα Καλάβρυτα έχουν πολλά να προσφέρουν στον επισκέπτη: από νωχελικούς περιπάτους κάτω από τα δροσερά πλατάνια, ζωηρές πεζοπορίες στο φαράγγι του «Βουραϊκού», σκι το χειμώνα, επίσκεψη στο σπήλαιο των Λιμνών, ορεινή ποδηλασία στο καταφύγιο θηραμάτων του «Σούβαρδου», προσκύνημα στα μοναστήρια της «Αγίας Λαύρας» και του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι τέρψεις του λάρυγκος με ψητές πέστροφες που «κελαηδάνε», όπως αναφέρει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για τα Καλάβρυτα.


Περισσότερες πληροφορίες για τα Καλάβρυτα

More information about Miniholidays

Πρέσπες (Prespes)

Ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών περιλαμβάνει τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα -κατά ένα μέρος της-, που χωρίζονται μεταξύ τους με μία αμμώδη νησίδα αλλουβιακών αποθέσεων και περιβάλλονται από υψηλά βουνά. Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Οι λίμνες των Πρεσπών αποτελούν «Εθνικό Δρυμό». Στις όχθες των λιμνών και μέσα στις πυκνές καλαμιές ζουν διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών. Στην περιοχή μεταναστεύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πουλιά και πολλά από αυτά ανήκουν σε σπάνια είδη. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Στην Μεγάλη Πρέσπα το τοπίο παρουσιάζει πολλές εναλλαγές. Από τη μία γίνεται απόκρημνο και από την άλλη καταλήγει σε ομαλές παραλίες. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Σε αυτήν φαίνεται το νησάκι του «Αγίου Αχιλλείου» που μοιάζει σαν να αναδύεται από τα νερά της. Από πολύ νωρίς, αναγνωρίστηκε η μοναδικότητα και η σπουδαιότητα των Πρεσπών ως ενδιαίτημα σημαντικών ειδών οργανισμών, κυρίως πουλιών. Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας τις φυσικές αξίες της περιοχής, ανακήρυξε την περιοχή Εθνικό Δρυμό, το 1974. Το στοιχείο βέβαια που ξεχωρίζει τις Πρέσπες από τους υπόλοιπους εθνικούς δρυμούς είναι η μεγάλη ποικιλομορφία σε φυσικές διαπλάσεις και τύπους ενδιαιτημάτων. . Τέλος, η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες για τις Πρέσπες.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πρέσπα

More information about Miniholidays
Πατήστε στο μέρος που θέλετε για να δείτε την αντίστοιχη ώρα.
Step in the country that you want to see the corresponding time.